niet vandaag coronavirus

Het Coronavirus speelt nog altijd een rol binnen huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en apotheken. De overheid kondigt regelmatig nieuwe maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Een actuele ontwikkeling hierin is de start van het vaccineren. Nederland is op 6 januari 2021 begonnen met vaccineren. Er is een begin gemaakt met het vaccineren van zorgpersoneel in de acute zorg, zoals artsen en verpleegkundigen op de intensive care en de spoedeisende hulp. In een overzicht van de NOS ziet u welke volgorde van vaccineren Nederland hanteert.

Juist nu is het belangrijk uw patiënten duidelijk te informeren over deze veranderingen. Dit zodat u zeker weet dat patiënten op de hoogte zijn van de maatregelen en hiervoor niet onnodig de praktijk bellen. Goede communicatie is daarom essentieel. In een van onze andere blogs leggen wij uit hoe u belangrijke berichten communiceert met uw patiënten. Hier kunt u de blog Hoe communiceer ik belangrijke berichten naar mijn patiënten? lezen.

In deze blog geven wij een aantal tips om uw patiënten goed te informeren over de maatregelen en de vaccins met betrekking tot het coronavirus. 

 

Tip 1 – Voeg een informatieve tekst met een mededeling over het coronavirus toe aan uw website. 

Corona nieuws melder

Afbeelding 1: voorbeeld tekstblok coronanieuws

Om uw patiënten goed te informeren over het coronavirus is het plaatsen van een corona mededeling belangrijk. Dit kunt u doen door het plaatsen van een tekst met daarin antwoorden op veelvoorkomende vragen van patiënten, zoals “Wanneer moet ik mijn huisarts bellen en wanneer niet?” en “Op welke manier kan ik ervoor zorgen dat ik minder kans loop om het coronavirus te krijgen?”. Op deze manier kunnen uw patiënten snel antwoord vinden op hun vragen. Het goed en duidelijk informeren naar patiënten zorgt er onder andere voor dat patiënten minder naar de praktijk bellen, er minder mensen zonder afspraak de praktijk bezoeken en er minder vragen gesteld worden. Dat komt, omdat patiënten het antwoord op hun vraag al gevonden hebben op de website.

In de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld van een informatieblok over het coronavirus. In dit blok wordt verwezen naar de websites van het RIVM en Thuisarts.nl. Deze websites én het genoemde telefoonnummer zorgen ervoor dat patiënten zelf niet op zoek hoeven naar informatie. Wanneer zij wel zelf op zoek zouden gaan naar informatie, kunnen ze op websites met onjuiste informatie komen. Dit kan leiden tot juist meer vragen. Wanneer u zelf ook informatie over het coronavirus in een tekstblok plaatst, zorg er dan voor dat dit tekstblok bovenaan in uw website wordt getoond. Verder raden wij aan het blok ook een opvallende kleur te geven. Het opvallende kleurgebruik en de prominente plek op de website zorgen ervoor dat uw bezoeker de informatie snel en gemakkelijk kan vinden. Hierdoor is de bezoeker goed geïnformeerd en ontvangt u minder vragen. 

 

 

Tip 2 – Het toevoegen van een pop-up met belangrijke informatie. 

calamiteitenmelder mondkampje

Afbeelding 2: voorbeeld calamiteitenmelder

Sinds 5 december 2020 is het verplicht om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen. Deze regel geldt ook binnen veel huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en apotheken. Het is noodzakelijk dat uw patiënten op de hoogte zijn van de mondkapjesverplichting binnen uw praktijk. Daarom is het van belang om deze informatie duidelijke te communiceren op uw website. Een duidelijk zichtbare manier is bijvoorbeeld een pop-up melding. Middels een pop-up kunt u uw bezoeker direct informeren van deze situatie.

De afbeelding hierboven is een voorbeeld van een pop-up melding met daarin het dringende advies om een mondkapje te dragen binnen de praktijk. Door deze melding te gebruiken wordt een patiënt direct bij het bezoeken van uw website geattendeerd op het feit dat het dragen van een mondkapje verplicht is in de praktijk. Deze melding wordt pas gesloten wanneer de bezoeker actief op de sluitknop klikt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker goed ziet waar de melding over gaat. Op deze manier kun je als praktijk, gezondheidscentrum of apotheek snel en duidelijk patiënten laten weten wat er speelt en zorgt er ook voor dat meer mensen zich aan dit advies houden.

Tip 3 – Triage vragen bij het maken van een online afspraak.

 

 

Voorbeeld triage vragen

Afbeelding 3: voorbeeld triage vragen

Wanneer uw patiënten de mogelijkheid hebben om via de website een afspraak te maken, raden wij aan om online triage vragen toe te voegen. Patiënten kunnen voor het maken van een online afspraak, bijvoorbeeld door middel van een aankruisvakje, verklaren dat ze op te hoogte zijn van de situatie binnen uw praktijk én aangeven geen klachten te hebben die betrekking hebben op COVID-19. Daarbij kunt u uw patiënten er nogmaals op attenderen dat het meenemen en dragen van een mondkapje verplicht is bij het bezoek. Dit zodat zij hier van te voren van op de hoogte zijn. Zo maakt u patiënten meer bewust van de huidige situatie en voorkomt dat ze met COVID-19 klachten naar uw praktijk komen. Op deze manier is het weer mogelijk voor patiënten om online afspraken te maken, wat zorgt voor minder drukte aan de telefoon.  

Ik krijg veel vragen van patiënten die geen mondkapje willen dragen, hoe geef ik duidelijk aan dat ik hier als huisarts geen verklaring voor kan geven?

De overheid heeft een uitzondering gemaakt voor mensen die geen mondkapje kunnen dragen vanwege een beperking of ziekte. Wanneer dit het geval is kunnen zij dit zelf aangeven door middel van een kaartje. Het kaartje en de toelichting ervan kunt u vinden op de website van Vilans. (Huis)artsen mogen geen verklaring afgeven voor hun eigen patiënten. U kunt uw patiënten wijzen op het kaartje. Het hierop attenderen kunt u op verschillende manieren doen binnen uw website, bijvoorbeeld door op de website een apart kopje aan te maken waar deze informatie vindbaar is. Het is belangrijk dat u deze informatie duidelijk zichtbaar vermeld. Dit voorkomt onnodige telefoontjes naar de praktijk en bespaart u hiermee veel tijd. 

 

Tip 4 – Vermeld duidelijk alle informatie die u heeft over de vaccinaties voor het coronavirus 

blok-corona-vaccin

Afbeelding 4: voorbeeld informatie over coronavaccins op een website

Uw patiënten hebben waarschijnlijk veel vragen over de vaccinaties voor het coronavirus. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk belangrijke informatie over de vaccinaties op uw website te zetten. Om ervoor te zorgen dat uw website overzichtelijk blijft, raden wij aan niet te veel informatie op de homepagina te zetten. Op uw homepagina kunt u een bovenin de website een duidelijk tekstblok plaatsen waarin u verwijst naar een losse pagina met veelgestelde vragen. Op deze manier hoeft u slechts eenmaal het bericht op de homepagina te zetten. Zodra u meer vragen kunt beantwoorden, voegt u aan de losse veelgestelde vragen pagina vragen en antwoorden toe. Op deze losse pagina kunt u ook linkjes toevoegen naar betrouwbare bronnen, zoals het RIVM en de GGD. Op deze manier zorgt u ervoor dat patiënten goed op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen, sneller de benodigde informatie kunnen vinden en minder snel de praktijk bellen.  

Kortom, door het toevoegen een opvallend informatie tekstblok, een pop-up melding, triage vragen bij het maken van een online afspraak en het vermelden van informatie rondom het vaccin, zijn uw patiënten beter geïnformeerd over de coronamaatregelen in uw praktijk, apotheek of gezondheidscentrum. Dit helpt de werkdruk in de praktijk te verlagen. Zo houdt u meer tijd over voor het verlenen van zorg.  

Meer vragen of advies nodig? Neem contact met ons op via de contactpagina.  

* Alle afbeeldingen zijn afkomstig van yard zorgsite websites